Binnen 1 minuut geleverd

Officiële verkoper

Laagste servicekosten

Xbox Series X en Xbox Series S – wat zijn de verschillen?

Michel Musters
Xbox Series X en Xbox Series S – wat zijn de verschillen?

Vanaf 10 november liggen er twee nieuwe spelcomputers van Microsoft in de winkels: de Xbox Series X en Xbox Series S. Dit zijn de opvolgers van de Xbox One en Xbox One X en luiden een nieuwe generatie in. Beide consoles zijn sowieso fijne krachtpatsers met een gouden toekomst in het verschiet, maar welke van de twee moet je nu kiezen? Daar kom je het snelst achter door naar de verschillen tussen de twee consoles te kijken!

Twee totaal verschillende designs

Het eerste wat opvalt wanneer je de Xbox Series X en Series S naast elkaar legt, is het ontwerp van beide spelcomputers. De Xbox Series X heeft een zwarte kleur en is een stuk forser dan de Series S. Je kunt hem zowel horizontaal als verticaal plaatsen, maar op alle promotionele materialen zien we hem vooral verticaal staan, als een stoere pilaar die wel wat wegheeft van een subwoofer. Bovenop zit een rooster om de warmte van deze krachtige console af te voeren.

De Series S daarentegen is witkleurig en een stuk slanker. Vooral het rooster op de voorkant valt erg op – wederom is deze bedoeld voor ventilatie. Welke van de twee designs je voorkeur heeft, is een persoonlijke kwestie. Logischerwijs moet je voor de Series X wel meer ruimte maken in je entertainmentcenter.

Diskdrive versus geen diskdrive

Een ander belangrijk verschil tussen de twee consoles, is het feit dat de Xbox Series X een diskdrive heeft, terwijl de Series S dat niet heeft. In de Xbox Series X kun je dus fysieke games stoppen die op disks worden geleverd. Op beide consoles is het mogelijk om via de digitale winkel alle games die uitkomen aan te schaffen en te downloaden, maar op de Series S moet je het dus zonder disks stellen.

Ook hier geldt weer dat het een kwestie van smaak is of je een gebrek aan een diskdrive echt als een gemis ziet. Let wel: als je oude, fysieke Xbox 360- of Xbox One-games hebt die je via backward compatibility af wil spelen op je console, dan heb je een Series X nodig. In de Series S kun je die disks logischerwijs niet stoppen. Oude digitale games kunnen wel op beide platforms worden afgespeeld.

4k versus 1080p

Een essentieel verschil tussen de Series X en Series S is de output – de manier waarop ze games weergeven. Hoewel de Series X en Series S in feite even krachtig zijn en dus beiden dezelfde games kunnen afspelen, verschilt de manier waarop ze games op je televisie afbeelden weldegelijk. Op de Xbox Series X is een resolutie van 4K – ideaal voor 4K-televisies – de standaard, terwijl op Series S 1080p wordt aangehouden.

Beide resoluties zijn van HD-kwaliteit en dus erg gedetailleerd, maar de Xbox Series X tovert dus nóg mooiere plaatjes op je scherm. Zeker als je hebt geïnvesteerd in een 4K-televisie, of dat binnenkort van plan bent, is de Series X de logische keuze. Mocht dit je allemaal niet zoveel uitmaken en je gewoon zo goedkoop mogelijk de nieuwste games willen spelen, dan is Series S de perfecte console voor je.

Prijsverschil

Want er zit logischerwijs een verschil in prijs tussen de consoles. De Xbox Series X is 499 euro, terwijl de Series S voor 299 euro te koop is. Dat is een logisch verschil, kijkend naar bovenstaande verschillen. Het maakt de Series X de geschikte keuze voor de fanatieke gamer die echt het onderste uit de kan wil halen, terwijl de Series S bedoeld is voor mensen die op voordelige wijze de nieuwste games willen spelen. Als puntje bij paaltje komt, maakt het echter niet veel uit welke van de twee consoles je kiest: beide spelcomputers leveren je jaren aan speelplezier op.

De overeenkomsten

Dat komt omdat de Xbox Series X en Series S ook een hoop overeenkomsten hebben. Beide consoles hebben dezelfde techniek onder de motorkap zitten, waardoor ze logischerwijs ook dezelfde games kunnen afspelen. Het zijn de nieuwste consoles van Microsoft, dus verwacht wordt dat je de komende vijf tot zeven jaar talloze toffe spellen van het bedrijf kunt spelen. Waaronder natuurlijk alle nieuwe games van The Elder Scrolls: Skyrim-ontwikkelaar Bethesda, dat onderdeel is geworden van Microsoft. Maar ook populaire franchises als Halo, Forza Motorsport en Gears of War kun je hier vinden.

Ook alle backward compatible-functies zijn op beide consoles gelijk. Dat betekent dat je álle games kunt afspelen die ook op de Xbox One al speelbaar waren: alle Xbox One-games, heel veel Xbox 360-games en een aantal Xbox-games. Dat is superleuk als je in een nostalgische bui bent en nog een stapel oudere games hebt liggen, of juist wanneer je voor het eerst het Xbox-ecosysteem binnenstapt en alles wat je gemist hebt in wil halen. Veel oude games worden daarnaast van updates voorzien waarmee ze een stuk mooier en beter lopen op de nieuwe Xbox Series-consoles.

Ook zijn alle accessoires voor beide consoles hetzelfde. Alle controllers die uitkomen kun je op beide platforms gebruiken en zelfs je Xbox One-controllers (inclusief de geweldige Elite-controller!) werken op beide apparaten.

En vergeet vooral Xbox Game Pass niet. Deze Netflix-achtige dienst waar je een maandelijks abonnement voor kunt afsluiten, geeft je voor een habbekrats toegang tot meer dan honderd verschillende spellen. Het aanbod wordt regelmatig aangevuld en alle games van Microsoft en diens ontwikkelstudio’s verschijnen op de dag van release op Game Pass. Door een Game Pass-abonnement af te sluiten, spaar je in potentie dus vele honderden euro’s uit. Gelukkig is een Xbox Game Pass-abonnement op beide consoles een optie!

De toekomst van videogames

Of je nou voor de flitsende, compacte en spotgoedkope Xbox Series S gaat, of de krachtige en imposante Xbox Series S: beide consoles bieden je vele jaren aan gameplezier en stomen je in één klap klaar voor de toekomst van videogames. De Xbox Series X en Xbox Series S zijn vanaf 10 november te koop.

Xbox Game Pass 3 maanden

€29,99

Xbox Game Pass 3 maanden

Xbox Gift Card 50 euro

€50,-

Xbox Gift Card 50 euro

Xbox Game Pass Ultimate 1 maand

€12,99

Xbox Game Pass Ultimate 1 maand